kisah double u

bismillah.

selepas masih tak boleh move on dengan kisah-kisah dari surah al-ankabut, saya akhirnya, bergerak ke surah seterusnya.

kisah double u. (saya lagi suka sebut double v sebab huruf tu macam huruf v, bukan huruf u.)
Kami ceritakan kepadamu (wahai Muhammad) seindah-indah kisah dengan jalan Kami wahyukan kepadamu Al-Quran ini, padahal sebenarnya engkau sebelum datangnya wahyu itu, adalah dari orang-orang yang tidak pernah menyedari akan halnya.” – Surah yusuf (12:3)

The best story Allah kata. kisah turun naik kehidupan dengan setiap ujian-ujian dan kenikmatan-kenikmatan yang Allah bagi dan how we respon and react towards the ujian dan nikmat. . Tema surah yusuf ni, “Tsiqah (yakin dan percaya) dengan aturan Allah, bersabarlah, jangan putus harapan“.

kalau kita lukis graf, dia kan akan jadi macam ni,

w

1. permulaan kisah, dari dulu kita difahamkan yang ayah nabi yusuf ni, iaitu nabi yaakub sangat lah sayang dengan yusuf ni. yusuf dan saudaranya iaitu bunyamin. dan Allah kurniakan hikmah kenabian. k iranya dia berada dalam bahagia la kalau kita bawa kisah nabi yusuf ni dalam hidup kita. its like macam, kat rumah kita, kita lah kesayangan keluarga, kalau kat sekolah, kitalah kesayangan cikgu, kalau kat uni kitalah kesayangan lecturer, dan so on. kenikmatan dan kebahagiaan apa lagi yang kita harapkan?

“(Ingatlah peristiwa) ketika Nabi Yusuf berkata kepada bapanya: “Wahai ayahku! Sesungguhnya aku mimpi melihat sebelas bintang dan matahari serta bulan; aku melihat mereka tunduk memberi hormat kepadaku“. -yusuf 12:4

2. tapi, bahagia tak selamanya bahagia. Allah uji yusuf dengan kedengkian saudara2 lelakinya. diorang ni berpakat2 nak bunuh yusuf, but ada la salah sorang tu cakap jangan bunuh, kita campak dalam perigi je la. hah, what can we imagine, kalau kena campak dalam perigi? alah, tak payah nak cakap dalam perigi la, kalau dalam rumah home sweet home and everyone at that time are ignoring us, pun kita dah rasa tak ok, tak selesa kan? apatah lagi dalam perigi jauh dari rumah and no where to be found. tak boleh nak expect, ‘ada ke tak orang akan tahu aku kat sini?’ hoho bayangan kata hati sendiri if i put myself in that perigi. mesti rasa hopeless, helpless. rasa yang macam2.

“(Kisah itu bermula) ketika saudara-saudara Yusuf berkata (sesama sendiri): “Sesungguhnya Yusuf dan adiknya, lebih disayangi oleh bapa kita daripada kita, padahal kita ini satu kumpulan (yang ramai dan berguna). Sesungguhnya bapa kita adalah dalam keadaan tidak adil yang nyata.” -12:8

im not really sure berapa hari yusuf dalam telaga tu. but apa yang saya rasa ialah, sejam alone in the telaga pun not really good kan? huhu.

alhamdulillah, Allah memang dah susunkan pun kehidupan kita ni sejak sebelum kita lahir lagi. maka, seperti itu juga kisah yusuf. ada lah musafir yang nak cari air, maka terjumpalah nabi yusuf. after that, di ambil dan dijual dengan harga yang sangat murah.

“Dan (setelah berlaku perundingan) mereka menjualnya dengan harga yang murah, iaitu beberapa dirham sahaja bilangannya; dan mereka adalah orang-orang yang tidak menghargainya.” -12:20

dia dijual dengan harga yang sangat murah. aha. yang ni kan, macam terfikir, rupa hensem takdak harga ke? famous kot kisah nabi yusuf hensem. well kalau sekarang ni,zaman kita, rupa tu main peranan and boleh jadi alat untuk marketing and sales. tapi quran bagitau kita (which is quran tu dari Allah, so Allah nak bagitau kita) hanya hati kita yang akan jadi guidelines untuk Allah nilai kita.

3. kebahagiaan muncul kembali. alhamdulillah hip hip horray!

“Dan (setelah Yusuf dijualkan di negeri Mesir), berkatalah orang yang membeli Yusuf kepada isterinya: “Berilah dia layanan yang sebaik-baiknya; semoga ia berguna kepada kita, atau kita jadikan dia anak”. Dan demikianlah caranya kami menetapkan kedudukan Yusuf di bumi (Mesir untuk dihormati dan disayangi), dan untuk kami mengajarnya sebahagian dari ilmu takbir mimpi. Dan Allah Maha Kuasa melakukan segala perkara yang telah ditetapkanNya, akan tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui.” -12:21

best kan? macam lah. kalau kita ambil kisah yang surface je. macam kita jumpa orang mana2 yang kita tengok life dia macam best je. macam seronok je. tapi hakikatnya, kita tak tahu apa yang dia dah lalui. even kita sendiri pun. orang tengok life kita macam best je, tapi hakikat sebaliknya orang tak tahu. yang membezakan ialah, the way we react. reaction dan response kita pada benda tu yang akan membentuk kehidupan kita sekarang.

sambung kisah yusuf, best lah life dia. makan pakai cukup. disayangi. kemudian….

4. ujian datang lagi….teng treng tengg….dipenjara atas sebab fitnah yang berkait dengan maruah dia. macam kisah mariam. ia bukan satu benda yang mudah bila maruah kita dipersoal sedangkan kita tak buat benda tu.

“Dan sebenarnya perempuan itu telah berkeinginan sangat kepadanya, dan Yusuf pula (mungkin timbul) keinginannya kepada perempuan itu kalaulah ia tidak menyedari kenyataan Tuhannya (tentang kejinya perbuatan zina itu). Demikianlah (takdir Kami) untuk menjauhkan dari Yusuf perkara-perkara yang tidak baik dan perbuatan-perbuatan yang keji, kerana sesungguhnya ia dari hamba-hamba Kami yang dibersihkan dari segala dosa.” -12:24

this is the best part for me. why? sebab iman yusuf yang menjaga dia dari sebarang ujian, termasuk ujian perempuan. sebab sefaham saya, takde lelaki kot yang akan tolak perempuan kalau dah offer diri dia melainkan hanya iman yang akan menjaga. kalau tak dioffer pun, tengok perempuan2 seksi semacam pun ada dah lelaki yang sedang imagine sesuatu. Wallahuallam.

thats why……..

“Yusuf (merayu kehadrat Allah Taala dengan) berkata: “Wahai Tuhanku! Aku lebih suka kepada penjara dari apa yang perempuan-perempuan itu ajak aku kepadanya. Dan jika Engkau tidak menjauhkan daripadaku tipu daya mereka, mungkin aku akan cenderung kepada mereka, dan aku menjadi dari orang-orang yang tidak mengamalkan ilmunya”.-12:33

yusuf minta doa dengan Allah agar dijauhkan dia dari fitnah perempuan dengan memasukkan dia ke dalam penjara. haih, susah kottttttt…tapi tu la hanya iman yang akan menjaga. kalau dari sudut manusia biasa, mesti kita akan nampak yang yusuf tu mesti bersalah sebab masuk penjara, tapi hakikatnya, ada reason kenapa dia memilih penjara.

duk kat penjara, terjmpa la dengan dua orang pembesar raja. dan dalam penjara tu dia belajar dan improve himself dengan Allah tu sendiri dan improving himself tentang takwil mimpi tu.

after sometime. dia dapat keluar dari penjara disebabkan raja berminat untuk tahu lagi tentang takwil mimpi tu. and waktu tu juga lah baru tahu kisah sebenar pasal godaan isteri al aziz tu.

tapi best lah, sebab yusuf sandarkan balik hati dia dengan Allah. bukan simply cakap dan berlagak.

“Dan tiadalah aku berani membersihkan diriku; sesungguhnya nafsu manusia itu sangat menyuruh melakukan kejahatan, kecuali orang-orang yang telah diberi rahmat oleh Tuhanku (maka terselamatlah ia dari hasutan nafsu itu). Sesungguhnya Tuhanku Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.” 12:53

5. bahagia happily forever after bila mana dia dikeluarkan dari penjara oleh raja, nama nya dibersihkan dari fitnah, jadi menteri kewangan, dan bersama semula dengan family dia.

“Dan ia dudukkan kedua ibu bapanya (bersama-samanya) di atas kerusi kebesaran. Dan setelah itu mereka semuanya tunduk memberi hormat kepada Yusuf…” 12:100

best kan? thats why, kena yakin dan percaya pada Allah walapun nampak macam hopelss and helpless. just kuatkan keyakinan dan kepercayaan kita pada allah. normal life, ada turun naik, how we react yang akan membezakan life after that.

walaupun yes, nabi yusuf is a nabi, memang dia patut lah macam tu. but no, sifat manusiawi tu tetap wujud. dia pun ada perasaan, sedih happy marah gembira. but eveything akan jadi smooth je la kalau kita react dengan cara yang betul.

wallahuallam.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s