Fall eight, get back nine.

“Akak. Do u ever have a feeling to have ‘me time?’ the feeling of staying out of people. Out of crowd of voices.Yang ada hanya dengan makhluk Allah yang lain selain dari manusia.” Melepas nafas. Panjang. Dia rasa dia tengah tak okey. Tapi dia tak tahu atas sebab apa.

Untung sabut timbul, dia jumpa kakak ni. Dinamakan Kak Ai Ai.

Kak Ai Ai pandang dia. Muka dia tanpa riak. Nampak tenang tapi jangan disangka air yang jernih tanpa buaya.

Kak Ai Ai menghantar senyum pada dia.  Dibalas semula bersama hembus nafas  kasar.

“Sure dear. It comes once in a while. Im a human too right. Its ok je asalkn kita tak terlalu berlamaan sampai menjejaskn tugas abid n khalifah kita..”

Jeda. Angin petang tu, lembut. Ada, tapi tak nampak. Macam Allah. Yang Maha Lembut. Ada tapi tak nampak.

“Because we do need that time to recharge, rethink, muhasabah.. it should be done when we are alone with Allah. Be it in our ibadah, or our mihrab, or whenever, with alam etc..”

“But should be… Our ‘me time’ in our prayer right? No?” Dia mengulang soal. Kak Ai Ai pandang dia lagi sekali.

“What do you think dear? Did your feel its your me time during your prayer?” Dikembalikan soalan itu pada dia.

“I’ve no answer kakak. It should be like that. Should be. What why can I feel it? Macam para sahabat. Bila diorang cakap dengan Bilal, ‘wahai Bilal, rehatkan kami dengan solat.’ wuwu. Best la diorang ada perasaan camtu.”

“So so true. But we’re not robots, aren’t we..? The best people ialah para sahabat, we can follow them, but please do not compare your self with them kalau makin buat awak down.” Dia memang jarang sangat berbual tentang perasaan dengan Kak Ai Ai. Segan tak segan, dia cuma mencari jawapan.

‘to live my life back.’

“Kita interact with Allah all the time right.Sometimes mempelbagaikn cara berinteraksi tu is ok. Sebab manusia tu cepat jemu if only one method. That’s why in ibadah pun kita pelbagaikan dan tak hanya stick to 1 cara je..Even solat malam Rasulullah ada banyak riwayat berbeza on how he does it sebab Baginda mempelbagaikannya.”

Tunduk. Kuis rumput. Semut-semut kecil berjalan berbaris-baris. Senyum seketika.

“But when it disturb our mission of life, so it is seriously a prob right?”

“Okeyyy…righto. You think it disturb your life’s mission? Or it already did?”

Tabayyun. Bertanya untuk kepastian. Supaya takde salah sangka.

“Yep. (Gelak penafian). I miss my usrah yesterday. Idk. I got my reason actually but deep down inside, I think it just an excuse to avoid peoples. So it makes me felt bad. Or should i say, worse? It surely makes me unhappy with myself.”

“Sebab tu semua benda ada portionnya..
And that’s why perlu disusun aulawiyat supaya tak terlepas banyak benda. And that’swhy, the most important thing is kita jaga tarbiyah kita iman kita. Sentiasa dptkn bekalan. Sebab the dakwah that we do needs that bekalan2.”

“So….what should i do now if this is my state?”

“Bila dlm me time tu, try to cari balik apa yg akn buatkn awk bangkit semula.

And slowly usahakn keluar dr zone tu, it will be hard tp u know u have to do it..

Kalo akak, i will pasang n tadabbur surah at taubah utk ketuk diri balik.

Setiap orang different cara, tapi kita mujahadah dan usahakan..

Ada yg akn igt kematian..

Whatever that brings you back to remembrance of Allah, n bg kekuatan utk bangkit balik tu..”

Panjang lebar.

“But Huhu. I think yesterday i failed myself la.”

“That’s why it’s called a struggle.

Mujahadah.

“Fall seven. Get back eight”

“Haha. Akak, in my condition, I think ‘Fall one. Get back zero’. Ahah.”

Terus sahaja, pipi di cubit.

3:8

#brokenenglish

#borak2qadaya

Advertisements

kisah double u

bismillah.

selepas masih tak boleh move on dengan kisah-kisah dari surah al-ankabut, saya akhirnya, bergerak ke surah seterusnya.

kisah double u. (saya lagi suka sebut double v sebab huruf tu macam huruf v, bukan huruf u.)
Kami ceritakan kepadamu (wahai Muhammad) seindah-indah kisah dengan jalan Kami wahyukan kepadamu Al-Quran ini, padahal sebenarnya engkau sebelum datangnya wahyu itu, adalah dari orang-orang yang tidak pernah menyedari akan halnya.” – Surah yusuf (12:3)

The best story Allah kata. kisah turun naik kehidupan dengan setiap ujian-ujian dan kenikmatan-kenikmatan yang Allah bagi dan how we respon and react towards the ujian dan nikmat. . Tema surah yusuf ni, “Tsiqah (yakin dan percaya) dengan aturan Allah, bersabarlah, jangan putus harapan“.

kalau kita lukis graf, dia kan akan jadi macam ni,

w

1. permulaan kisah, dari dulu kita difahamkan yang ayah nabi yusuf ni, iaitu nabi yaakub sangat lah sayang dengan yusuf ni. yusuf dan saudaranya iaitu bunyamin. dan Allah kurniakan hikmah kenabian. k iranya dia berada dalam bahagia la kalau kita bawa kisah nabi yusuf ni dalam hidup kita. its like macam, kat rumah kita, kita lah kesayangan keluarga, kalau kat sekolah, kitalah kesayangan cikgu, kalau kat uni kitalah kesayangan lecturer, dan so on. kenikmatan dan kebahagiaan apa lagi yang kita harapkan?

“(Ingatlah peristiwa) ketika Nabi Yusuf berkata kepada bapanya: “Wahai ayahku! Sesungguhnya aku mimpi melihat sebelas bintang dan matahari serta bulan; aku melihat mereka tunduk memberi hormat kepadaku“. -yusuf 12:4

2. tapi, bahagia tak selamanya bahagia. Allah uji yusuf dengan kedengkian saudara2 lelakinya. diorang ni berpakat2 nak bunuh yusuf, but ada la salah sorang tu cakap jangan bunuh, kita campak dalam perigi je la. hah, what can we imagine, kalau kena campak dalam perigi? alah, tak payah nak cakap dalam perigi la, kalau dalam rumah home sweet home and everyone at that time are ignoring us, pun kita dah rasa tak ok, tak selesa kan? apatah lagi dalam perigi jauh dari rumah and no where to be found. tak boleh nak expect, ‘ada ke tak orang akan tahu aku kat sini?’ hoho bayangan kata hati sendiri if i put myself in that perigi. mesti rasa hopeless, helpless. rasa yang macam2.

“(Kisah itu bermula) ketika saudara-saudara Yusuf berkata (sesama sendiri): “Sesungguhnya Yusuf dan adiknya, lebih disayangi oleh bapa kita daripada kita, padahal kita ini satu kumpulan (yang ramai dan berguna). Sesungguhnya bapa kita adalah dalam keadaan tidak adil yang nyata.” -12:8

im not really sure berapa hari yusuf dalam telaga tu. but apa yang saya rasa ialah, sejam alone in the telaga pun not really good kan? huhu.

alhamdulillah, Allah memang dah susunkan pun kehidupan kita ni sejak sebelum kita lahir lagi. maka, seperti itu juga kisah yusuf. ada lah musafir yang nak cari air, maka terjumpalah nabi yusuf. after that, di ambil dan dijual dengan harga yang sangat murah.

“Dan (setelah berlaku perundingan) mereka menjualnya dengan harga yang murah, iaitu beberapa dirham sahaja bilangannya; dan mereka adalah orang-orang yang tidak menghargainya.” -12:20

dia dijual dengan harga yang sangat murah. aha. yang ni kan, macam terfikir, rupa hensem takdak harga ke? famous kot kisah nabi yusuf hensem. well kalau sekarang ni,zaman kita, rupa tu main peranan and boleh jadi alat untuk marketing and sales. tapi quran bagitau kita (which is quran tu dari Allah, so Allah nak bagitau kita) hanya hati kita yang akan jadi guidelines untuk Allah nilai kita.

3. kebahagiaan muncul kembali. alhamdulillah hip hip horray!

“Dan (setelah Yusuf dijualkan di negeri Mesir), berkatalah orang yang membeli Yusuf kepada isterinya: “Berilah dia layanan yang sebaik-baiknya; semoga ia berguna kepada kita, atau kita jadikan dia anak”. Dan demikianlah caranya kami menetapkan kedudukan Yusuf di bumi (Mesir untuk dihormati dan disayangi), dan untuk kami mengajarnya sebahagian dari ilmu takbir mimpi. Dan Allah Maha Kuasa melakukan segala perkara yang telah ditetapkanNya, akan tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui.” -12:21

best kan? macam lah. kalau kita ambil kisah yang surface je. macam kita jumpa orang mana2 yang kita tengok life dia macam best je. macam seronok je. tapi hakikatnya, kita tak tahu apa yang dia dah lalui. even kita sendiri pun. orang tengok life kita macam best je, tapi hakikat sebaliknya orang tak tahu. yang membezakan ialah, the way we react. reaction dan response kita pada benda tu yang akan membentuk kehidupan kita sekarang.

sambung kisah yusuf, best lah life dia. makan pakai cukup. disayangi. kemudian….

4. ujian datang lagi….teng treng tengg….dipenjara atas sebab fitnah yang berkait dengan maruah dia. macam kisah mariam. ia bukan satu benda yang mudah bila maruah kita dipersoal sedangkan kita tak buat benda tu.

“Dan sebenarnya perempuan itu telah berkeinginan sangat kepadanya, dan Yusuf pula (mungkin timbul) keinginannya kepada perempuan itu kalaulah ia tidak menyedari kenyataan Tuhannya (tentang kejinya perbuatan zina itu). Demikianlah (takdir Kami) untuk menjauhkan dari Yusuf perkara-perkara yang tidak baik dan perbuatan-perbuatan yang keji, kerana sesungguhnya ia dari hamba-hamba Kami yang dibersihkan dari segala dosa.” -12:24

this is the best part for me. why? sebab iman yusuf yang menjaga dia dari sebarang ujian, termasuk ujian perempuan. sebab sefaham saya, takde lelaki kot yang akan tolak perempuan kalau dah offer diri dia melainkan hanya iman yang akan menjaga. kalau tak dioffer pun, tengok perempuan2 seksi semacam pun ada dah lelaki yang sedang imagine sesuatu. Wallahuallam.

thats why……..

“Yusuf (merayu kehadrat Allah Taala dengan) berkata: “Wahai Tuhanku! Aku lebih suka kepada penjara dari apa yang perempuan-perempuan itu ajak aku kepadanya. Dan jika Engkau tidak menjauhkan daripadaku tipu daya mereka, mungkin aku akan cenderung kepada mereka, dan aku menjadi dari orang-orang yang tidak mengamalkan ilmunya”.-12:33

yusuf minta doa dengan Allah agar dijauhkan dia dari fitnah perempuan dengan memasukkan dia ke dalam penjara. haih, susah kottttttt…tapi tu la hanya iman yang akan menjaga. kalau dari sudut manusia biasa, mesti kita akan nampak yang yusuf tu mesti bersalah sebab masuk penjara, tapi hakikatnya, ada reason kenapa dia memilih penjara.

duk kat penjara, terjmpa la dengan dua orang pembesar raja. dan dalam penjara tu dia belajar dan improve himself dengan Allah tu sendiri dan improving himself tentang takwil mimpi tu.

after sometime. dia dapat keluar dari penjara disebabkan raja berminat untuk tahu lagi tentang takwil mimpi tu. and waktu tu juga lah baru tahu kisah sebenar pasal godaan isteri al aziz tu.

tapi best lah, sebab yusuf sandarkan balik hati dia dengan Allah. bukan simply cakap dan berlagak.

“Dan tiadalah aku berani membersihkan diriku; sesungguhnya nafsu manusia itu sangat menyuruh melakukan kejahatan, kecuali orang-orang yang telah diberi rahmat oleh Tuhanku (maka terselamatlah ia dari hasutan nafsu itu). Sesungguhnya Tuhanku Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.” 12:53

5. bahagia happily forever after bila mana dia dikeluarkan dari penjara oleh raja, nama nya dibersihkan dari fitnah, jadi menteri kewangan, dan bersama semula dengan family dia.

“Dan ia dudukkan kedua ibu bapanya (bersama-samanya) di atas kerusi kebesaran. Dan setelah itu mereka semuanya tunduk memberi hormat kepada Yusuf…” 12:100

best kan? thats why, kena yakin dan percaya pada Allah walapun nampak macam hopelss and helpless. just kuatkan keyakinan dan kepercayaan kita pada allah. normal life, ada turun naik, how we react yang akan membezakan life after that.

walaupun yes, nabi yusuf is a nabi, memang dia patut lah macam tu. but no, sifat manusiawi tu tetap wujud. dia pun ada perasaan, sedih happy marah gembira. but eveything akan jadi smooth je la kalau kita react dengan cara yang betul.

wallahuallam.

sebuah janji.

bismillah.

“Siapa di antara ikhwah dan akhawat di sini, yang berjanji untuk all-out dan menumpahkan kesungguhan kepada dakwah ini? boleh angkat tangan?” Syeikh Hamid mengutarakan soal pada hampir 600 ikhwah akhawat.

Aku, salah seorang yang ada waktu itu. Menelan air liur untuk soalan yang diutarakan pertama kalinya. Kemudian, penterjemah mengulang balik soalan tersebut setelah kelihatannya tiada respon.

Suasana dewan, senyap. Tangan diangkat, bukan semata-mata untuk respon soalan tersebut, namun atas rasa tanggungjawab shahadatul haq yang ku lafazkan setiap hari. dalam solat.

“Maka, Allah menyaksikan janji yang antum ungkapkan. Allah menyaksikan bahawa antum, bersedia untuk menunjukkan kesungguhan dan all-out untuk dakwah ini. Allah menyaksikan, maka penuhilah janji-janji antum pada Dia.” Syeikh Hamid menyambung bicara setelah ikhwah akhawat menunjukkan respon pada soalan tersebut.

Bahwasanya orang-orang yang berjanji setia kepada kamu sesungguhnya mereka berjanji setia kepada Allah. Tangan Allah di atas tangan mereka, maka barangsiapa  yang melanggar janjinya nescaya akibat ia melanggar janji itu akan menimpa dirinya sendiri dan barangsiapa menepati janjinya kepada Allah maka Allah akan memberinya pahala yang besar”.

Dan memang, setiap apa yang kita ucapkan, bukan kita ucapkan pada manusia. lebih tepat lagi pada Allah. disebabkan itulah, setiap kata-kata kita menjadi bukti untuk setiap soalan Allah nanti.

dan bila kita sedar kita sedang berjanji pada Allah, kita takkan terlari fokus hanya kerana tiada manusia yang memandang kita. cukuplah kita mengharapkan Allah memandang kita sebanyak nya.

bila kita sedar bahawa perjanjian itu dengan Allah, bukan dengan manusia, kita takkan berundur hanya kerana sakitnya kita apabila berurusan dengan pelbagai karenah manusia yang kadang menguji kesabaran kita.

kalau ia memang bersebab kerana Allah. kita, takkan mudah putus asa bila diuji dengan manusia.

#tundukkanhatirendahkanego….

yang kedua-1

pang!

sekali pukulan raket menyinggah ke bola kecil itu, sekali dentuman berbunyi. Hadirnya dia di situ hanya melepaskan lelah setelah 4 minggu tanpa setitik peluh yang merembes.

lincah berlari mengejar bola. Argh! Dia menjerit.

pang!

Bunyi pukulan masih berterusan. kepala menoleh pada si pemukul. Hijau ultralite pada racket menjamah mata. “Kau lagi. takde orang lain ke…”

Bingkas, kaki menapak di hala ke pintu gelanggan. bala.

“Alya, jangan benci sangat pada aku.” Suara itu kedengaran. Dia berhenti sejenak dari langkah kaki yang perlahan itu.

“Jangan menduga. Mencegah lebih baik dari mengubati.” Perlahan. Bukan melunakkan suara, cuma sedang menjaga nada. Allah larang melunakkan suara pada gender yang berbeza, tapi bukan bermakna nada itu perlu ditingkatkan oktafnya.

“Kenapa kau takut sangat dengan aku?” Lelaki itu meleretkan bola mengena kasut merahnya. Adidas Adiprene New Arrival 4F. Dia menjeling sekilas. “Mesej aku, cukup jelas aku rasa sehingga tiada guna untuk aku jawab soalan kau. Guna bola dan dewan ni. Tempat ni terlalu kecil untuk aku dengan adanya kau.” Pintu ditolak secepat yang mungkin. Terasa lemas berada di satu gelanggang.

“Alya, jangan lari dari fitrah.” Pantas Alya berpusing, menghadap lelaki itu. Jarak hampir 10m antara keduanya. Masih jelas kelihatan peluh yang menitik di lantai gelanggang.

“Siapa kata aku lari dari fitrah? Kau dan aku, kita sama-sama baca dan menghayati quran. Pasti kau ingat ayat yang ke 28 dari surah al-israa’? Dan aku juga pasti, engkau menghafal kedua-dua bahasa melayu dan bahasa al-quran ayat 30 dan 31 dari surah an-nur. Jelas Hakim. Jelas terkandung dalam mushaf yang kau kelek setiap hari sewaktu ke surau.” Kaki diangkat kembali.

Berperang dengan perasaan sendiri. Terasa mengecewakan orang.

“Aku tak lari dari fitrah. Ya, tak dinafikan, cinta antara makhluk itu satu fitrah, tapi kau lupa fitrah yang terbesar. Cinta pada Pencipta. Jangan dikotori fitrah yang Dia ciptakan Hakim. Kau mendengar setiap ceramah dalam masjid antara maghrib isyak. Pergilah kepada Dia sebelum kau datang kepada aku.”

Alya menghembus nafas. Penat bermain kata dengan Hakim. Bagai tempayan berlubang. Setitik air langsung tak tertakung.

“cinta kepada Pencipta membawa aku kepada kau. Adakah kau nak aku menidakkannya?” Hujah sukar dilawan dengan hujah. Alya bukan ingin menang, dia cuma ingin lelaki itu mengerti.

“Bukan dengan cara ini Hakim. Andai benar, pergilah ke jalan betul.” Alya menggalas raket. Bersedia melangkah keluar. Berdebar hati mendengar kata-kata yang sendiri tuturkan…

#bersambung…

 

fasa-fasa berat

Bismillah.

“akak pernah down tak”
“akak pernah lost tak?”
“akak pernah rasa dan berhenti tak dari jalan ni?”

Sekitar soalan-soalan yang kerap kali diulang tanya. menjadi orang yang bertanya, atau kadang-kadang menjadi orang yang ditanya.

“apa value yang ada pada saya akak sehinggakan pada saat ini, dalam keadaan saya rasa saya sangat teruk, Allah masih meletakkan saya di sini, Allah masih memberi saya kekuatan untuk stay kat sini? what is the value inside?” –sambil nangis-nangis dia bertanya.

kadang2, bukan, selalunya, dia takde jawapan tu. sebab jawapan untuk soalan tu, Allah je yang tahu. every single questions, Allah je yang tahu jawapannya. oleh sebab nak jadi orang yang beriman, maka dicarilah apa sahaja ayat yang positif sebagai penguat, agar tak hilang dari radar jalan ni. walaupun kadang-kadang dia pun tanya soalan yang sama pada diri dia.

di saat kat luar sana masih terlalu ramai orang yang baik, bagus,berilmu, kenapa Allah bagi juga dia kekuatan untuk stay kat sini?

di saat setiap dakwah yang dilakukan, ibarat macam mencurah air ke daun keladi. tanpa sebarang hasil. why Allah masih letak dia kat sini?

sebab rahmat dan kasih sayang-jawapan cliche’.

tapi, few days ago, ada seorang ni share something kat dia,yang membuat kan dia rasa, ‘yes, sure ive to stay.’

“as a normal human being, walaupun berjiwa daei, for sure sometimes you have your hard time kan akak? and what makes u stay?” -dia mengulang soalan. masih tak puas hati. tanya, bukan untuk condem, tapi untuk mencari keyakinan dan valid reason. so that, those questions will never appears again.

“of course! akak manusia kot. jawapan biasa sangat, sebab Allah bagi kekuatan. Allah masih sayang. tapi dari akak. akak teringat la ada sorang adik ni cakap, whom was my anak usrah la. dia cakap camni, saya kena stay so that setiap soalan yang bermain di kepala saya sekarang ni, yang takde jawapan yang saya boleh dapat dari akhwat. saya kena stay sampai di mati di jalan ni, sebab saya aim nak jmpa Allah. nak jumpa and tanya sendiri Allah kat sana. sebab hanya orang yang beriman je yang akan dapat kemudahan dan rezki untuk jumpa dengan Allah tu.

masih tak boleh move on dari bestnya surah al ankabut. =D

anak-anak tahun 1

bismillah.

tahuni, ditaklifkan oleh Allah (yang pastinya) melalui GB (read: guru besar) untuk ajar tahun 1. Fuh fuh. dan ajar pula bahasa melayu.

susahnya ya allah. bukan nak cakap mereka tu susah faham, tapi how to deliver the message everyday dengan bahasa yang mereka faham. dan how to make sure, kefahaman hari ni, tak hilang pada esok hari. dengan keadaan kelas tengahari yang motivasinya hanya untuk balik.

Engkau je yang tahu kan Allah? ;’)

Setiap hari mesti rasa berat, rasa susah, rasa demotivated. sebab tak tahu cara. everyday mesti jumpa cikgu-cikgu lama tanya hari ni ajar apa, ajar macam mana, murid2 yang tak grab cater macam mana. everyday. pernah je la nangis sebab rasa fail. rasa teruk. rasa useless, helpless,hopeless.

anak2 tahun 1 ni, tulis tarikh dan hari pun perlu diulang ulang berkali-kali. selang tak selang perlu diberitahu dan ditunjukkan seorang demi seorang. and, what did u feel when, the thing that u already show, teach, write, but somehow they like tak grab pun? tak masuk lagi anak2 yang tak fokus langsung. hanya akan fokus bila saya tanya:

“sape nak balik hari ni? kalau nak balik kena buat ape? sape bising maksudnya ape?”

barulah kelas tu akan bunyi suara. semangat. tapi in 15 minit sahaja. the rest, is history. fasa awal persekolahan. jadi cikgu tahun 1, then u know how hard it is untuk merendahkan bahasa kita, sikap kita, hati kita, just to make sure, the message is delivered.

sama juga. dalam dakwah. fasa awal. fasa taarif. fasa pengenalan. Mengenalkan mad’u dengan islam yang sebenar…

susah. bahasa, cara, interaksi, semua kena berhati2 agar tak jadi penyebab mereka lari dan ada mindset, islam ni teruk. padahal, pelakunya yang tak cukup syumul.

acap kali juga menangis sebab rasa helpless, rasa hopeless, rasa susah untuk bagi orang rasa dan faham. (hakikatnya, lupa bahwa kefahaman tu Allah yang bagi.)

kita yang kena banyak pergi pada mereka, macam tahun 1. they dont really want to study (some of them) tapi bila kita duk sebelah dia, fokus nya kemain. tapi 30 orang kottttt….akan ada banyak benda salah yang diorang akan buat. dan kadang2 saya rasa kejam, bila kerja dah siap tapi sebab salah huruf besar huruf kecil, saya minta diorang padam balik. dah buat sesiap, suruh padam balik sebab tulisan tak cantik. kesian. tapi sebab nak mendidik. kalau foundation tak kuat, bila meningkatnya mereka nanti, banyak benda nak kena betulkan. sedangkan kefahaman makin perlu ditambah, dan makin banyak yang mungkin sukar diterima akal.

photo_2017-04-05_22-31-06

kita yang kena banyak tunjuk sambil cakap. tunjuk kena lebih banyak dari cakap. satu persatu, dan kadang ada je la rasa tak cukup sabar. rasa tertanya-tanya bila adik yang kita rasa dah mula nampak tarbiyah tu, tapi akhirnya dia yang paling mencabar.

Menurut As-Syeikh As-Syahid Mustapha Masyur dalam buku beliau iaitu “JALAN DAKWAH”, beliau menggariskan tiga marhalah dakwah ataupun tiga peringkat dakwah yang utama iaitu : 1. Peringkat Taarif 2. Peringkat Takwin 3. Peringkat Tanfiz

Marhalah Ta’rif ataupun peringkat pengenalan dihuraikan sebagai marhalah propaganda, memperkenalkan, menggambarkan fikrah dan menyampaikan kepada orang ramai di setiap lapisan masyarakat. Perlu difahami term masyarakat itu tidaklah merujuk kepada satu masyarakat yang besar seperti gambarannya adalah suatu negara mahupun negeri atau daerah. Masyarakat juga boleh difahami sebagai golongan manusia yang berada di sesuatu tempat yang hidup dalam suasana yang sama sebagai contoh masyarakat kampus yang majoriti utamanya adalah golongan pelajar. Maka penyampaiannya adalah berbeza dalam setiap lapisan masyarakat.

kuncinya adalah SABAR.

dan tidaklah menidakkan, fasa takwin, fasa tanfiz tu tak penting. sebab…..

“Likullim marhalatin rijaluha wa likullim marhalatin masaakiluha” (Setiap marhalah itu ada rijalnya, setiap marhalah ada masalahnya – Ust Rahmat- “Sang Murrobi”).

setiap fasa ada mujahadahnya tapi pada titik yang berbeza, maka bersabarlah. 

Sabar merupakan perintah Allah S.W.T. “Hai orang-orang yang beriman, mintalah pertolongan kepada Allah dengan sabar dan shalat, sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar.” (Al-Baqarah: 153).

sabar dalam ketaatan.