irdhaana ya Allah

bismillah.

“telah merasa lazatnya iman, orang yang redha bahawa Allah sebagai Tuhan, islam sebagai agama, muhammad sebagai rasul.” (hadis riwayat muslim)

redha. 

orang selalu mudah je nak sebut redha saat orang lain diuji, tapi bila diri sendiri diuji, kelaut jugak hati tu kan? huhuh.

redha tu, rasa puas dengan something, hingga langsung takde rasa nak cari yang lain.
redha tu lawan perkataan sakhath (kebencian dan kemurkaan)
redha tu, giving everything u have nak redha Allah kena bagi apa yang kita ada.
redha tu, taat.
redha tu, memberi jaminan untuk melindungi.
redha tu, hanya itu yang layak dicintai dan diletakkan redha.
redha tu rela bersusah payah .

“di antara kebahagian anak Adam adalah keredhaannya terhadap apa yang telah ditetapkan Allah untuknya. Di antara kesengsaraan anak Adam adalah kebencianya terhadap apa yang telah ditetapkan Allah untuknya.(hr. tirmidzi)

jiwa penat. sebab dia faham yang sepatutnya dia redha,tapi hati susah termakan pujukan hingga rasa kalahnya nafsu mutmainnah untuk terus bermujhadah.

tapi tu, banyakkanlah minta dengan Allah kita redha dgn apa sahaja yang Allah dah tetapkan. walaupun hakikatnya tak mudah. kadang2 macam fikir, kenapa susah sangat untuk redha, sedangkan Allah dah bagi macam2?

tapi sampai sekarang jawapan tu tak terjumpa. tanya orang pun, still tak dapat jawapan yang solid. it just based on their feeling.

but i do believe, one day hati kan bebetul redha. khalas.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s