kasihnya firaun pada asiah

bismillah.

Minggu lepas, dapat tugasan jadi driver, menghantar seorang kakak ni ke johor. decision di ambil setelah semua pilihan yang ada bukan lagi pilihan. sebabnya, flight beliau landed di klia2 sepatutnya 1.00 am. so ada masa setengah jam untuk kejar last bus ke johor,but u know, after landed kita tak semetinya akan dapat kluar terus. and timing not always punctual. kan?

dalam fikiran dan expectation semua orang, illbe the one yang akan drive along the way. 4 jam. so, me myself plan to sleep before the journey. but somehow ada hak yang perlu ditunaikan before that, tidur hanya bermula jam 11pm ++. 12.30am bangun dari tidur, bersiap dan gerak ke klia2. and alhamdulillah im glad that allah bagi mata yang cerah malam tu.

untuk elak ngantuk, we both sang all those song. and came across this song: ratu syahadah. about ASIAH DAN FIRAUN dan little bit kisah Musa. actually, im not really listen to the song since the lyric wasnt in my mind. tapi sbb kakak tu suddenly bukak cerita and told me about this song.

Engkaulah permaisuri di mahligai tirani
Teguh imanmu walau tersembunyi
Kasihmu kau buktikan sebagai isteri
Namun cintamu untuk Ilahi

Engkau masih isteri yang sejati
Ketika suami dimurka Allah
Istana bukan penjara nikmat yang alpa
Sinar imanmu tak kelam permata
Kau miliki jiwa hamba
Walau di sisimu singgahsana

Sejarah Asiah telah membuktikan
Iman bukanlah penjara di jiwa
Yang selamanya bersembunyi
Tapi kemerdekaan yang hakiki
Yang punya wajah dan jua rupa
Akhirnya imanmu bersuara
Lantas kau dipenjara dan diseksa
Oleh suamimu yang dihina

Di kejauhan istana keangkuhan
Menggamit mata sayunya di jiwa
Namun hatimu tak sudi ke sana
Iman dan akidah lebih utama
Ratu syahadah lalu bermadah
Oh Tuhan binakan istana untukku
Walaupun di dunia ku diseksa
Namun tak terbayar nikmat di syurga

Oh Asiah kau merubah rencana
Bila tanganmu menyentuh bayi
Yang hanyut menongkah arus Sungai Nil
Lembutmu mematahkan keangkuhannya
Firaun merancang kau menghalangnya
Musa terbuang jadi terbilang

waktu tu, takdelah nak tadabbur sangat lagu ni. but few days after,macam terlintas, “how can orang macam firaun boleh terbuka hati nak jaga musa?” hah. kan?

firaun ni, surely dia sayang wife dia iaitu asiah ni. sebab tu,bila asiah nampak nabi musa, and minta nak jaga, dia bagi je kan? padahal kalau ikutkan reason nabi musa di alirkan ke sungai nill tu sebab nak elak kena bunuh dengan firaun.

he still a human. ada je lah sifat kasih sayang tu. and surely, a big mujahadahlah kan untuk asiah, living her life with firaun. u know, antara cinta pada suami, dengan iman pada Allah, it wasnt easy surely.

she managed to take care of her iman despite her life with firaun. should be by default, mungkinlah dia hilangkan terus iman sebab cinta.

perempuan kan emosi,lulz.

ok sambung balik kisah firaun, walaupun betapa terbaiknya dia dengan family dia, eT ven musa tu dijaga rapi sampai besar jadi orang yang gagah, WHAT WAS HIS MISTAKE? 

ego. bongkak. rasa hebat. sebabnya tak pernah sakit. =_=”

so, apa pesanan untuk kita? i mean for me?

put aside your ego, prasan bagus, rasa hebat, rasa dah orang lama (but amalnya entah ape) anything la. rendah kan hati (haunan 25:63) and lapangkan dada or should i say hati, untuk melihat bahawa, everything i face in my life, hanyalah ujian untuk makin dekat dengan DIA, makin tunduk, makin patuh. 

That day, we arrived there around 5.30 a.m. and in my plan want to sleep a little bit. but. macam segan dengan semua akhwat yang ada, and lepas solat, tak salam ape pun dengan akhwat yang ada, terus cabut gerak, its like, no one saw me there. haha. padahal…….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s