Pesan murobbi

Bismillah.

Minggu lni, serasanya akan berkisar tentang benda yang sama. Dan semalam, saya meminta waktu yang berdua, dengan murobbi. Mencari suara untuk berbual. Berusaha membuka ruang, untuk orang lain.

Jujurnya, saya bukanlah orang yang pandai bercerita. Cerita saya berbelit-belit. Sehinggakan duku ada satu saat terasa yang, cukuplah bercerita. Orang makin tak faham.

Kemudian memilih medan ini. Agar segalanya lebih tersusun.

“Akak, saya tak tahu nak mula dari mana. Akak tanya je, saya akan jawab.” Permulaan kepada perbualan itu. Walaupun saya tahu, dia cukuo faham dengan cara saya.

Perbualan dalam kereta itu, melegakan sedikit.

“Jangan prnah compare diri kita dengan orang. Apa yang kita nak buat sekarang dan sedang buat adakah apa yang awak nak tunjukkan pada Allah. Dan takde istillah lambat atau cepat. Kalau Allah lorongkan jalan itu, d2ngan c2pat, maka cepat la. Kalau allah lorongkan lambat, maka lambat la. Cuma, kita perlu tanya diri kita btul ke kita dah buat habes baik? Kalau dah all out, pedulikan apa orang kata. Teruskan dengan apa kita buat. Mungkin ujian untuk awak pada saat ini adalah untuk jadi firm dgn apa yang awak faham.”

image

berusaha. Bermujahadah.

Advertisements

Perpisahan kali kedua.

Bismillah.

Tadi dah tulis panjang-panjang, then internet off. So bila bukak balik, takde dah.

To be truth, tipu tak rasa pape. Tapi try to. Try to be ok. Try to layan org macam biasa kita layan. Tapi, surely org yang kenal memang nampak me these few days mcm tak okey.

As i said, tgh struggle. Bukan tak boleh terima kenyataan tu, surely siapalah kita nak tolak apa yang allah dah takdirkan untuk kita. sekarang adalah fasa membuktika, bahawa mampu je sebenarnya.

Dan, memang mampu pun. Im reallybaffected by my emotion, im not run away like usual. Mungkin sebab dah banyak kali diingatkan,

“Emosi hanya boleh diluruskan dan kawal dengan nama iman. ”

sebenarnya lebih kepada risau pada dia, mungkin kerana tak cukup menyerahkan dia untuk jagaan Allah, sedihkan?

Huhu. Semua orang tanya, saya okey ke tak, dia okey ke tak, and sebenarnya macam nak tanya balik, what do you expect from me? Tapi macam kasar, sebab orang sekeliling hanya menunjukkan diorang sedang care. Tu je. Hhuhu.

Well, you, you have to be strong, because being strong is the only choice you have. Kena belajar berdikari, dan belajar untuk mengembalikan segala rasa kepada Dia yang memiliki rasa tu.

Hanya kepada Dia, saya serahkan penjagaan awak yang sebaik-sebaiknya. Hasbunallahu wa ni’mal wakeel fani’mal maula wa ni’man nasir.

Fi amanillah. Akan kekal selamat dan tenang, dengan keberadaan Dia dalam hati kita. Ini, yang terbaik untuk kita, untuk hati kits, untuk dakwah kita, untuk tarbiyah kita dan untuk semuanya.

This is the best, and Dia je yang tahu sebaik mana apa yang diaturkan ni.

image
Momoji Doll.

“Tidak beriman seseorang tu, sehingga dia mengasihi saudaranya sebagaimana dia mengasihi dirinya sendiri. ” hadith riwayat bukhari.