aku cuba untuk postifi dalam setiap apa yang menimpa aku, dan sekeliling aku. untuk aku terus hidup dalam mengharap kepada Allah bahawa Dia tak ciptakan sesuatu untuk sesaje. sesukati. 

***

“cikgi, betul ke ada orang nak commit suicide tengahari semalam?” ada orang bertanya pada aku. Ye, aku ditempat kejadian. aku kenal budak itu. aku pernah borak dengan dia. dan, aku pernah dengar cita-cita hebat dia. 

“commit suicide? ada ke?” aku pura-pura bertanya. Dikira seperti membuka keaiban bila ada orang bertanya kisah yang langsung tak diketahui. 

“bukan commit suicide pun. Pada pandangan aku, dia nak cari ketenangan. Orang tengah serabut. jiwa kacau. tapi sayang, tempat yang dia pilih extreme sangat!” Ya, kerna fikiran aku pernah menghadirkan tempat itu sebagai port untuk mencari ketenangan. iya, waktu tak diberi sentuhan tarbiyah.

“Ada ke weh, orang cari ketenangan kat tempat macam tuh? tu orang psiko namanya.”

erk.

***

aku hanya nak jadi orang yang cool.