orang kata, kaya itu kebahagiaan. bukan kaya harta, tapi kaya segalanya. iman, harta, ilmu, akhlak. dan segalanya. 

tapi, nak jadi kaya tu tak mudah. 

tanyalah si kaya yang ada kat muka bumi ni yang Allah limpahkan kekayaan pada diorang, apa yang mereka da lalui hingga akhirnya dapat mengumpul iman, harta dan bla bla bla hingga ke tahap sekarang? 

aku percaya. IA TAK MUDAH. 

maka, bersabarlah dengan kesusahan tersebut. Hati harus lurus. ye, aku sedang berusaha. mau kaya untuk agama, untuk ummah. kaya untuk Yang Maha Kaya. 

22:64. Kepunyaan Allah-lah segala yang ada di langit dan segala yang ada di bumi. Dan sesungguhnya Allah benar-benar Maha Kaya lagi Maha Terpuji.

Tapi, kalau dah jadi kaya, nanti, jangan lupa hak orang lain dalam harta tersebut. Of course dan for sure, tadak sapa pun yang mau jadi orang kaya yang dilaknat Allah. 

Qarun pun. 

Tapi, sekarang kita boleh cakap, sebab kita tak diuji lagi dengan harta. Bukan nak menghalang orang nak jadi kaya, tapi cuma mau mengingatkan, jadilah orang kaya yang zuhud. yang Allah redha. 

kata sekeliling aku, “niat dan hati, harus keranaNya semata.”