Terpanggil untuk menulis, walau asalnya takcukup modal. Tapi, masih mengharapkan, ada yang faham.

***

“guard yourselves against getting fat because that will make you slacken for prayer, and it spoils your bodies, and brings you illnesses

eat moderately.

you will be better able to conduct your worship.”

episode 24 Umar The Series.

dan kemudian, ada orang menambah, dan di sini, aku hanya menampal:

Dalam perang mu’tah, Khalid al-Walid menggunakan 9 pedang sebab satu demi satu patah..

Dalam hijrah, Rasulullah SAW dan Abu Bakar berjalan kaki dr mekah ke madinah..

Dalam perang khandak, para sahabat gali parit besar sepanjang utara madinah utk pertahanan..

Rujuk banyak lagi kisah sirah, kalau dilihat pada idea dan tindakan yg diambil, sekali-kali tidak mungkin Rasulullah SAW dan para sahabat itu seorang yg boroi, gemuk, dan tidak berstamina..

dan aku teringat, satu perbualan aku dengan seseorang, kata dia, “shape badan rasulullah dan para sahabat mesti hebat kan? macam ahli sukan tu kan?”

Buat mereka yg gemuk, jom kita diet. Buat mereka yg sudah sedia kurus, jom tambah stamina.Qawiyul jismi, sihat tubuh badan, bebas penyakit..

sihat tubuh badan, nak buat kebaikan pun mudah.