bila tengok budak-budak kecik, jangan sumpah seranah marah marah bebel cakap diorang nakal, bising dan benda-benda negatif tu. Instead of cakap macam tu, baik minta doa dengan Allah, dikuatkan hati dan ditingkatkan kesabaran kalau andai suatu hari nanti jadi mak ayah.

budak-budak kecil, diorang bukannya nakal, cuma curiosity terlampau tinggi. 

Jangan pula, sebagai yang dewasa, kita pula tak matang duk bertegang urat dengan dia sebab nak dia dengar cakap2 kita? duk bising-bising suruh dia buat apa kita suruh, walhal, diorang mungkin tak faham apa yang kita arahkan. 

tiba-tiba cakap dengan dia, ‘tolong jadi mumaiyiz boleh tak?’ Yang ni, rasanya yang cakap tu yang belum cukup mumaiyiz lagi. 

***

kalau anak nangis, jangan lah duk cakap, “syhh. syhhh. Diam anak mummy sayang. senyap anak papa sayang. tengok cicak atas tu. hah bunyi (ketuk pintu) apa nihhh?” 

instead of saying that, apa kaa selawat ke, zikir ke banyak-banyak. ataupun pasang azan ke. Wallahuallam. tapi buatlah sesuatu yang membuatkan kita ingat Allah dalam mendidik dia. kan ke ingat pada Dia, hati jadi tenang? 

***

banyak-banyak benda yang dilalui, aku rasa kena ingatkan diri balik, untuk SABR. mungkin sebab tu eh “sabar itu separuh daripada iman?”

sebab, sabar tu menujukkan kehemahan sikap kau. 

Kawan aku pernah cakap, “salute/solute (taksure eja cemane) aku pada seseorang akan hilang bila dia tak fail berhadapan dengan nafsu amarah dia. tak kira sesiapa, budak surau ke, budak disko ke. part jadi budak surau itu, satu kewajipan lah. Tapi everything zuuusss hilang bila marah, dia fail.”

***

Sabarlah didik anak-anak. Jangan keluarkan perkataan buruk pada diorang. Kata-kata itu satu doa tauuu?